De coaching - zo werk ik

 

De coaching is gericht op oplossingen zoeken (Solution Focused Coaching) - oplossingen die specifiek voor jou haalbaar zijn én werken. Ik coach jou, zodat jij tot je eigen oplossingen komt én ook een heldere en haalbare weg er naartoe ziet.

 

Mijn rol als coach is daarom vooral de goede vragen stellen en als catalysator dingen op gang zetten bij jou. Soms kan ik bijdragen met kennis of ervaring, maar ik geef geen adviezen en ik reik geen oplossingen aan - het is jouw proces:

Samen kijken we naar hoe je dingen kunt oppakken en je doelen bereiken.

 

In de coaching werk ik vanuit het model van GROWTH (J. Campbell): Goals - Reality - Options - Will - Tactics - Habits.

Dit model is prettig praktisch, en zowel rechte als kromme paden naar het doel toe passen hier prima in.

Soms benut ik Levensboom coaching of WensBoom coaching (in de versie van P. Krijger) - dit type coaching helpt je jouw diepste wensen op een rij te zetten en een plan te maken voor je ze in vervulling kunt laten gaan. Ook helpt het je de eventuele remmingen te doorbreken die deze vervulling in de weg staan.

 

Als coach werk ik vanuit een Groei Mindset (C. Dweck).

Met een groei mindset ligt de focus altijd op ontwikkeling, op leren, op verbeteren, op groeien dus. Dat past perfect bij coaching en het GROWTH-model. Het klinkt mimsschien vreemd, maar focus op groei in plaats van op doelen halen maakt de kans veel groter dat je er écht komt. Én een groei mindset maakt je mentaal sterker.

Een groei mindset gaat bovendien perfect samen met Mindfulness - nog een fundamenteel deel van de coaching; de twee versterken elkaar namelijk tot nog meer effect. Je vindt er hier meer informatie over.

 

Voor meer details over specifieke soorten coaching:

ADHD coaching  - richt zich heel specifiek op mensen met adhd-symptomen (met of zonder diagnose)

Mental coaching - heeft als specifieke doel het verbeteren, optimaliseren van het presteren (in sport of op heel andere manieren)

Vitaliteits coaching - richt zich op het algehele welzijn van een persoon, vitaliteit in de breedste zin van het woord.

 

De verschillende vormen van coaching zijn niet door betonnen muren gescheiden:

ik bied aan wat zinnig lijkt in jouw situatie, en jij bent ook vrij om aan te geven als iets je aanspreekt dat niet precies binnen de kaders valt van jouw traject.

 

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk.

Als ik je niet kan helpen om wat voor reden ook, zal ik dit direct bij de intake aangeven en je helpen iemand anders te vinden.

Bij twijfel over de problematiek verwijs ik door naar een geschikte specialist.